Vuoden perhepeli 2023
Cascadia (Randy Flynn / Asmodee Nordics)
Cascadia on suoraviivainen perhepeli, jossa pelaaja valitsee vuorollaan maisemalaatta ja eläinmerkki -parin alati vaihtuvasta valikoimasta. Otetulla parilla laajennetaan omaa alati kasvavaa ekosysteemiä tavoitteena muodostaa isoja saman maatyypin alueita ja eläinten osalta hakien tiettyjä ryhmiä tai muotoja.
Raadin mielestä Cascadia yhdistää raikkaalla tavalla perinteisemmän laattojen asettelun erilaisten eläinryhmien yhdistelyn haasteeseen. Eri pelikerroille vaihtelua ovat tuomassa peleittäin vaihtuvat eläinten erilaiset pisteytystavoitteet. Peli toimii mainiosti eri pelaajamäärillään ja on nopea oppia ja opettaa.
Vuoden harrastajapeli 2023
Ark Nova (Mathias Wigge / Lautapelit.fi)
Ark Nova on järkälemäinen harrastajapeli eläintarhan rakentamisesta ja aiheeseen oleellisesti kuuluvasta suojelutyöstä. Monitasoinen peli sisältää niin aitausten asettelua, uusien lajien kotiuttamista kuin erilaisten tutkimuskorttien hyödyntämistä. Silti kaikki pyörii yksinkertaisella viiden toiminnon liukuhihnalla, jossa voit aina valita saman toiminnon, mutta toiminto on sitä voimakkaampi, mitä harvemmin valitset sen käyttöösi.
Raadin mielestä Ark Nova yhdistää perinteisen pisteidenkeruun suosittuun teemaan toimivalla tavalla. Pelistä toiseen vaihtuvat kortit ja aloitustontit ohjaavat pelikertoja mukavasti eri suuntiin.
Vuoden peliteko 2023
Mai Sahlberg
Vuoden peliteko -palkinto myönnetään Mai Sahlbergille tunnustuksena suomalaisen lautapeliharrastuksen eteen tehdystä työstä. Sahlberg on ollut Suomen lautapeliseuran puheenjohtajana vuosina 2012 ja 2015–2023 ja edistänyt Lautapeliseuran toiminnan ja toimintakulttuurin kehitystä monin tavoin. Sahlbergin panos Lautapelaamaan-tapahtuman kehitykseen on ollut huomattava. Sahlberg on myös toiminut Ropecon ry:n hallituksessa ja Ropecon-coniteassa.
Vuoden perhepeli -finalistit
Akropolis (Jules Messaud / Lautapelit.fi)
Heksastot leviävät ja kohoavat tässä 1–4 pelaajan pelissä, jossa jokainen pelaaja rakentaa omaa antiikin ajan kaupunkiaan. Perusidea on yksinkertainen: ota vuorollasi yksi ”triplaheksa” ja asettele se kaupunkiisi. Heksoja on eri värisiä, ja ne pisteytyvät kukin omalla tavallaan. Vaikeusastetta nostaa kutkuttavasti se, että jokaiselle värille on onnistuttava hankkimaan pisteytyskerrointa tuova laatta, muuten pisteitä ei tule. Heksoja voi asetella paitsi toistensa viereen, myös päällekkäin, jolloin päällimmäisten heksojen arvo nousee, alle jäävien nollautuessa.
Raatia miellyttää Akropoliin sääntöjen selkeys. Pelin juonesta saa helposti kiinni, mutta taitavasti pelaaminen vaatii muutaman kerran harjoittelua, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Heksojen asettelu päällekkäin tuo kaupunkirakenteluun sopivaa haastetta. Abstraktista olemuksestaan huolimatta Akropolis on myös teemansa puolesta järkeä.
80 Days (Emanuele Briano / ToyRock)
Maapallo mennään kiertämään – päivää kahdeksankymmentä on aikaa seikkailuun! 80 Days vie pelaajansa Phileas Foggin jalanjäljille matkalle maailman ympäri. Apuriksi ei lähde Passepartout, vaan joka peliin valitaan uusi avustaja erikoisvoimineen. Pelaajat saavat joka kierros käytettäväkseen rahapotin, joka heidän pitää optimoida liikkumisen ja tarvikkeiden ostamisen välillä. Matkantekovälineiden ja tavaroiden hinnoittelu on dynaaminen: ensimmäinen ostaja maksaa yhden, toinen kaksi, kolmas kolme ja niin edelleen.
Ensimmäisenä Lontooseen ehtivä palkitaan avokätisesti, mutta matkan varrella suoritettujen tehtävien kokonaispisteet ratkaisevat voittajan. Raati toteaa että 80 Days on tyylikäs, hyvin tuotettu ja helposti lähestyttävä peli mielenkiintoisella teemalla.
Triqueta (Stefan Dorra ja Ralf zur Linde / Lautapelit.fi)
Triquetassa pelaaja asetetaan hyvin yksinkertaisen, mutta niin kovin haastavan päätöksen eteen: otanko jonkin pöydällä jo olevista eläinlaattariveistä vai nostanko uuden laatan? Pelaajat pyrkivät rakentamaan kolmen saman eläimen ryhmiä. Vasta kolme antaa isot pisteet, mutta neljäs vie pisteet suoraan miinuksille. Pienikin virhe tai väärin ajoitettu riski voi olla kohtalokas.
Raadin sydämet valtasi Triquetan simppeli, mutta silti kinkkistä taktikointia vaativa paketti. Pisteytys on suorastaan pirullisen ilkeä. Kun tämä kaikki on vieläpä toteutettu tyylikkään laadukkaasti, on pelaajalla käsissään jotain todella hienoa.
Vuoden harrastajapeli -finalistit
Flamecraft (Manny Vega / ToyRock)
Artisaanilohikäärmeet ovat kauppiaille haluttuja, sillä niiden liekkitaidot houkuttelevat asiakkaita. Pelaajat etsivät lohikäärmeille sopivia koteja ja saavat ne tuottamaan ihmeellisiä esineitä. Kenestä tulee maineikkain lohikäärmeenkesyttäjä?
Raadin mielestä Flamecraft on miellyttävän yksinkertainen perhepelin ja harrastajapelin välimaastoon osuva pelikokemus, jota voi pelata sekä leppoisana työläistenasettelupelinä että kipakampana toisten pelaajien kiilailuna. Kauniisti kuvitettu peli on esteettisesti miellyttävä.
Heat: Pedal to the Metal (Asger Harding Granerud ja Daniel Skjold Pedersen / Asmodee Nordics)
Heat: Pedal to the Metal on taktinen, korttivetoinen kilpa-autopeli. Vaihteistoa, moottoria ja jarruja voi revitellä tiukoissa tilanteissa, mikä aiheuttaa ylikuumenemista. Upea kuvitus ja hienot komponentit houkuttelevat pelipöytään. Neljä vaihtoehtoista rataa sekä useampi vaihtoehtoinen moduuli pitävät pelin pitkään tuoreena.
Raadin mielestä Heat yhdistää mallikelpoisesti näyttävän kilpa-ajon ja jännittävän taktisen päätöksenteon. Poikkeuksellisen näppärästi toimivat bottipelaajat pitävät kisan tai kokonaisen kauden jännittävänä pienelläkin pelaajamäärällä. Parhaimmillaan tunnelma on tietenkin täydellä kuudella ihmispelaajalla.
Lands of Galzyr (Sami Laakso ja Seppo Kuukasjärvi / Snowdale Design)
Lands of Galzyr vie pelaajat Daimyriaan, rohkaisten etsimään seikkailuja ja keräämään mainetta. Pelaajat vaikuttavat nopillaan, korteillaan ja ennen kaikkea valinnoillaan eri tilanteisiin ja muuttavat vähitellen myös hahmojensa kykyjä.
Raadin mielestä Lands of Galzyr mallintaa niin sanotun hiekkalaatikkopelin hienosti lautapelimuotoon. Avoimessa maailmassa kulkevat rikkaat ja paikoin risteävät tarinat sekä pelin erilaiset käytännön ratkaisut saavat paljon kiitosta raadilta. Etenkin digitaalinen tarinakirja on paitsi kätevä myös toteutettu poikkeuksellisen kattavasti.
Tuomaristo
Palkinnon tuomaristo koostuu suomalaisista lautapelibloggaajista. Tuomaristo voi kutsua joukkoonsa uusia jäseniä mielensä mukaan.
Vuonna 2023 tuomaristoon kuuluivat:
- Miira Hartemo (Noppapotti)
- Tero Hyötyläinen (Lunkisti.fi)
- Mirva Jääskeläinen (Koko perhe pelaa)
- Antti-Ville Kojo (Pelikaappimuistio)
- Joonas Konstig (Puutyöläinen)
- Arto ja Virpi Leinonen (Pöydällä)
- Kristian ja Oona Pesti (Pöydällä)
- Annika Saarto (Todellisuuspako)
- Kai Saarto (Todellisuuspako)
- Jani Svensk (Pelaajani)
Raadin puheenjohtajana toimi vuonna 2023 Tero Hyötyläinen