Vuoden perhepeli 2022
Sagrada (Adrian Adamescu, Daryl Andrews / Asmodee Nordics)
Sagradassa pelaajat pääsevät testaamaan taitojaan noppaikkunoiden rakentelussa. Nopat värvätään yhteisestä varannosta kymmenen kierroksen aikana ja asetellaan omaan ikkunaruudukkoon tiukkoja sääntöjä noudattaen. Sagrada tuo monella tapaa mieleen sudokun, sillä kahta samanväristä tai -lukuista noppaa ei saa laittaa vierekkäin. Noppien sijoittaminen ikkunaan käy kierros kierrokselta haastavammaksi.
Raadin mielestä Sagrada on onnistunut yhdistelmä yhtäältä yksinkertaisia sääntöjä, toisaalta kiperää pähkäilyä. Pelin värikkäät nopat ja kuvitus ovat ilo silmälle.
Vuoden harrastajapeli 2022
Arnak – Kadonneet rauniot (Mín ja Elwen / Lautapelit.fi)
Arnak – Kadonneet rauniot -pelissä tutkitaan vanhan sivilisaation raunioita. Arkeologit matkustavat uusille kaivauksille, taistelevat niiden suojelijoita vastaan ja keräilevät artifakteja. Pelimekaniikoissa sitoutuvat yhteen pakanrakentelu, työläisten asettelu ja resurssien hallinta. Tapoja saada pisteitä on useita, mikä parantaa Arnakin uudelleenpelattavuutta.
Raadin mielestä Arnak on mukavan tasapainoinen kilpajuoksu raunioilta toisille. Monipuolisuuteensa nähden peli on yllättävän helposti lähestyttävä.
Vuoden perhepeli -finalistit
Family Inc. (Reiner Knizia / Lautapelit.fi)
Family Inc. on onnenkoetuspeli, jossa haluat jatkaa vuoroasi vielä yhden noston – vain menettääksesi kaiken. Pistelaattojen nostelu yhteisestä pokeripotista on kutkuttavaa arpapeliä, joka voi kosahtaa milloin tahansa. Kun sopiva pistepotti on lopulta koossa, suunnittelijakettu Reiner Knizia heittää viimeisen koukun: saat pankittaa pisteesi vasta seuraavalla vuorollasi, kun kaikilla muilla on ensin mahdollisuus viedä keräämäsi potti.
Raadin mielestä Family Inc. sopii yhtä lailla koko suvun yhteiseksi hauskanpidoksi kuin harrastajien välipalaksi. Jopa seitsemän pelaajaa mahtuu mukaan tähän helppoon, mutta silti hauskaan ja jännittävään onnenkoetukseen. Pisteytystä edeltävän kierroksen jännittäminen ja muiden keräämien pistepottien lainaaminen pitää pelaajat varpaillaan myös kanssapelaajien vuoroilla.
Kingdomino Origins (Bruno Cathala / Lautapelit.fi)
Kingdomino Origins on jatkojalostettu versio alkuperäisestä hittipeli Kingdominosta. Oman valtakunnan maatilkkuja luodaan yhä dominopaloista, mutta nyt mukana tulee erilaisten resurssien enemmistöjen keräilyä, aluepisteytyksiin vaikuttavia tulivuoria ja rinnakkaispeli Queendominosta tuttu rivi erikoispisteyttäjiä.
Raadin mielestä alkuperäinen konsepti on yhä voimissaan ja Origins tuo yksinkertaiseen pohjaan uusia kerroksia.
Living Forest (Aske Christiansen / Lautapelit.fi)
Paha Onibi haluaa polttaa pyhän metsän, minkä metsänhenkiä edustavat pelaajat haluavat kilvan estää. Voittoon voi päästä kolmella tapaa: liekkejä sammuttamalla, istuttamalla puita tai keräämällä harvinaisia kukkasia. Tavoitteisiin päästäkseen pelaajat parantelevat resursseja tuottavia henkilökohtaisia korttipakkojaan tehokkaammiksi. Onnenkoetuspeleille tuttuun tapaan liika ahneus kortteja pakasta paljastettaessa voi koitua kohtaloksi, mutta joskus riski kannattaa.
Raadin mielestä useampi vaihtoehtoinen voittotapa, hauska onnenkoetusmekanismi ja yllätykselliset pelitapahtumat tekevät Living Forestista pirteän tulokkaan kevyempien harrastajapelien valikoimaan.
7 Wonders: Architects (Antoine Bauza / Asmodee Nordics)
7 Wonders: Architects -pelissä rakennetaan maailman seitsemää ihmettä. Kun joku pelaajista saa ihmeensä valmiiksi, peli päättyy. Ihmeiden rakentamista varten keräillään resurssikorttien settejä. Lisäksi korteilla mm. kasvatetaan armeijaa, jonka tuomat taisteluvoitot kasvattavat myös pistepottia.
7 Wonders: Architects on raadin mielestä toimiva settienkeräyspeli isollekin porukalle. Yksinkertaiset säännöt ja lyhyt pelin kesto tekevät siitä helposti lähestyttävän.
Vuoden harrastajapeli -finalistit
Azul: Queen’s Garden (Michael Kiesling / Asmodee Nordics)
Azul: Queen’s Gardenissa pelaajien tehtävänä on rakentaa kuningattarelle kaunis puutarha sijoittamalla sinne kasveja, puita ja koriste-esineitä. Laattoja oikein asettelemalla muodostetaan puutarhaan väri- ja kuvioryhmiä, jotka tuottavat pisteitä. Ihan mihin tahansa laattoja ei kuitenkaan saa asettaa, vaan viereiset laatat ratkaisevat onko paikka sopiva.
Raadin mielestä Azul: Queen’s Garden on tuore tuulahdus Azul-pelisarjaan. Kun laatoissa ratkaisevat sekä kuvio että väri, on niiden optimaalinen asettelu pelin edetessä haastava tehtävä.
Nidavellir (Serge Laget / Lautapelit.fi)
Kääpiöiden Nidavellirin valtakunta on lohikäärmeen uhan alla. Pelaajien on tarkoitus haalia tavernoista löytyvistä taitavista ja arvostetuista kääpiöistä mahdollisimman hyvä pataljoona kohtaamaan lohikäärme. Pelin jokaisella kierroksella pidetään sokkohuutokauppa. Pelaajilla on myös mahdollisuus parantaa huutokaupassa käytettävien kolikkojen arvoja, jolloin tulevat huutokaupat voivat olla suotuisimpia. Pelaaja, joka saa arvokkaimman pataljoonan koottua, on voittaja.
Raadin mielestä Nidavellir toteuttaa korttisarjojen keräilyn tuoreella tavalla. Pelin huutokauppamekanismi ja kolikkojen vaihtaminen arvokkaampiin tuovat sopivasti pohdintaa peliin.
Paleo (Peter Rustemeyer / Lautapelit.fi)
Paleossa pelaajat elävät karua kivikautta, jossa jokaisesta päivästä selviytyminen on haaste. Päivän mittaan pelaajat hankkivat yhdessä ruokaa ja tarvikkeita yötä varten, samalla kun vaaroja ilmenee pienistä haavereista aina mammutteihin asti. Tavoitteena on kerätä luolamaalauksen kaikki palat, mutta miten – se jää selvitettäväksi.
Raadin mielestä Paleo on onnistunut skenaariopohjainen peli, joka luo korteillaan yllätyksellistä seikkailua osa kerrallaan. Edessä on jatkuvasti kiperiä päätöksiä: menestyminen on kiinni siitä, kuinka hyvin pelaajat käyttävät heimojensa ominaisuuksia, auttavat toisiaan, luovat työkaluja ja keksivät uusia ideoita.
Tuomaristo
Palkinnon tuomaristo koostuu suomalaisista lautapelibloggaajista. Tuomaristo voi kutsua joukkoonsa uusia jäseniä mielensä mukaan.
Vuonna 2022 tuomaristoon kuuluivat:
- Miira Hartemo (Noppapotti)
- Tero Hyötyläinen (Lunkisti.fi)
- Mirva Jääskeläinen (Koko perhe pelaa)
- Antti-Ville Kojo (Pelikaappimuistio)
- Joonas Konstig (Puutyöläinen)
- Arto ja Virpi Leinonen (Pöydällä)
- Timo Lindi (Korttikuningas)
- Kristian ja Oona Pesti (Pöydällä)
- Annika Saarto (Todellisuuspako)
- Kai Saarto (Todellisuuspako)
- Jani Svensk (Pelaajani)
Raadin puheenjohtajana toimi vuonna 2022 Mirva Jääskeläinen.