Pelaajien valinta 2017

Vuoden 2017 voittajat ja finalistit

Vuoden perhepeli

Vuoden perhepeli 2017

Flamme Rouge (Asger Harding Granerud | Lautapelit.fi 2016)

Flamme Rouge

Pyöräilypeli Flamme Rouge sijoittuu pyöräilykisan kiivaaseen viimeiseen kilometriin. Pelaajien kahden pyöräilijän joukkueiden on tehtävä hyvää yhteistyötä, jotta oma pyöräilijä saadaan ensimmäisenä maaliviivan yli. Pyöräilijät etenevät kortteja pelaamalla, maastonmuodot, peesaaminen ja vetovuorossa väsyminen huomioiden.

Raadin mielestä Flamme Rouge mallintaa kestävyysurheilua hienosti yksinkertaisella ja helpolla tavalla. Jonon vetäminen on todella uuvuttavaa ja peesaajat pääsevät helpommalla. Irtiottojen ajoittaminen vaatii sopivan annoksen laskelmointia ja tuuria. Flamme Rougea on yksinkertaisesti ilo pelata, etenkin täydellä neljällä pelaajalla.

Pelin menestystä on ollut mukava seurata. Vaikka suunnittelija on tanskalainen, Flamme Rougen menestyksestä merkittävä osa on kotimaisten kehittäjien, kuvittajien ja graafisten suunnittelijoiden ansiota. Odotamme myös suurella mielenkiinnolla Flamme Rougen ensimmäistä lisäosaa, joka laajentaa pyöräilykisat jopa kuuden pelaajan huviksi.

Lautapelit.fi:n Linda Bremer
Lautapelit.fi:n Linda Bremer

Vuoden harrastajapeli

Vuoden harrastajapeli 2017

Agricola (Uwe Rosenberg | Lautapelit.fi 2017)

Agricola

Agricola heittää pelaajat historiallisiksi pientilallisiksi viljelemään maata, kasvattamaan eläimiä ja huolehtimaan perheestään. Perhe pitäisi saada kasvamaan, maa tuottamaan satoa ja eläimet lisääntymään, mutta kaikesta on pulaa ja perhe pitää ruokkia säännöllisesti, muuten käy huonosti. Työläistenasettelupelien klassikko on monipuolinen, haastava peli.

Raadin mielestä Agricolan julkaiseminen suomeksi on jo itsessään melkoinen peliteko. Alkuperäinen Agricola on lautapelaamisen moderneja klassikoita ja nyt suomennettu vuoden 2017 Revised Edition on kelpo päivitys jo vuonna 2007 ilmestyneelle alkuperäiselle pelille.

Agricola kuuluu lautapelaajan yleissivistykseen ja tällä suomennetulla versiolla peliin tutustumisen kynnys on nyt aikaisempaa matalampi. Tämä peli tarjoaa paljon purtavaa peliporukalle, joka on valmis paneutumaan peliin huolella.

Kunniakirjat esillä Lautapelit.fi:ssä
Kunniakirjat esillä Lautapelit.fi:ssä

Vuoden peliteko

Vuoden peliteko 2017

Lautapelikahvila Taverna (Lautapelikahvilakulttuurin tuominen Suomeen)

Taverna

Tamperelaiset raatilaiset ovat iloinneet suuresti lautapelikahvila Tavernan avattua ovensa syksyllä 2016. Tavernasta on muodostunut Tampereen lautapeliskenen polttopiste, johon kokoontuu runsaasti innokkaita pelaajia ja jota muiden kaupunkien peliharrastajat voivat ihailla kateellisina.

Tavernan edustava pelikokoelma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kokeilla uusia pelejä ostamatta niitä itse. Peruspelaamisen lisäksi Taverna on järjestänyt turnauksia, pelivisoja ja ohjattua pelaamista. Tavernan peliseuran hakuun luodusta Facebook-ryhmästä löytää itselleen varmasti peliseuraa.

Raadin mielestä Taverna on erinomainen esimerkki rohkeasta yritteliäisyydestä ja halusta tuoda lautapelikulttuurin uusia osa-alueita Suomeen. Toivottavasti Tavernan esimerkki innostaa muitakin perustamaan lisää lautapelikahviloita eri puolille Suomea: hyvin tehty lautapelikahvila näyttäisi kyllä löytävän yleisönsä. Toivotamme Tavernalle pitkää ikää ja paljon hyviä pelejä!

Tavernan palkitseminen
Tavernan Viivi Harra ja Jani Mikkonen

Vuoden perhepeli -finalisti

Vuoden perhepeli -finalistit

Codenames (Vlaada Chvátil | Enigma 2016)

Codenames

Tšekkiläinen Vlaada Chvátil tunnetaan monipuolisena pelintekijänä. Codenames on Chvátilin tulkinta seurapelistä. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, joista kummassakin on yksi vakoojamestari. Mestarit tietävät, mitkä pelin koodinimistä kuuluvat omille vakoojille ja mitkä vastapuolelle. Tavoitteena on antaa sellaisia vihjeitä omalle joukkueelle, että nämä osaavat noukkia koodinimien joukosta omat vakoojat ja välttävät vastapuolen vakoojat ja pelottavan salamurhaajan.

Raadin mielestä Codenames erottuu mukavasti monista seurapeleistä: usein seurapeleissä pisteenlasku tuntuu pakolliselta pahalta, jonka voi helposti unohtaa, mutta Codenamesissa on mukana aivan oikea pisteenlasku ja voittamisen tai häviämisen jännitystä. Isommalla porukalla Codenames on erinomaista hupia.

Honshū (Kalle Malmioja | Lautapelit.fi 2016)

Honshū

Japanilaisteemainen Honshū on pienikokoinen korttipeli, jossa pelaajat keräävät japanilaista maisemaa kuvaavia kortteja. Kortteja asetellaan lomittain niin, että niistä muodostuu kartta. Kahdentoista kortin pelaamisen jälkeen pelaajat saavat pisteitä kartoilleen muodostuneista maastonmuodoista.

Raadin mielestä sopivan kortin valitseminen on mielenkiintoinen pulma, mutta pelin varsinainen ilo on korttien sovittamisessa niin, että omat suunnitelmat toteutuvat ja kartasta muodostuu tuottoisa. Peli on myös miellyttävän joustava eri pelaajamäärillä ja hieman erilaisia sääntöjä käyttävä kaksinpelikin on kiinnostava pelikokemus.

Karuba (Rüdiger Dorn | Tevella 2016)

Karuba

Karuba heittää pelaajat viidakkoon aarrejahtiin. Kuka ehtii ensimmäisenä aarteiden luokse? Jokaisella pelaajalla on sama alkutilanne ja tismalleen samat mahdollisuudet pelin aikana, sillä kaikki saavat samat laatat, joista rakennella reitit viidakon halki. Pelaajien on pohdittava tarkkaan, miten rakentaa polut ja milloin heittää laatta pois, jotta pääsee etenemään poluilla.

Raadin mielestä Karuba on miellyttävän yksinkertainen ja hyvin hiottu bingo-tyylinen peli. Se tuo sopivasti uutta henkeä tuttuun genreen. Mahdollisuus käyttää laattoja joko polkujen rakentamiseen tai poluilla juoksemiseen on kiinnostava valinnanpaikka ja omiaan myös erottamaan pelaajien suorituksia toisistaan. Vaikka kaikki saavatkin samat laatat samassa järjestyksessä, lopputulos on aina jokaisella erilainen.

Kingdomino (Bruno Cathala | Lautapelit.fi 2017)

Kingdomino

Kingdominossa pelaajat rakentavat omat 5×5-valtakuntansa kahden ruudun kokoisista laatoista, tavoitteenaan mahdollisimman laajat yhtenäiset alueet, joissa on mahdollisimman paljon arvokkaita kruunuja. Tehtävä ei ole ihan niin helppo kuin miltä näyttää, etenkin kun pelattavien laattojen valitsemiseen on yhdistetty vuorojärjestys ja usein hyvän laatan valitseminen tarkoittaa huonompaa vuorojärjestystä seuraavalla kierroksella.

Raadin mielestä yksinkertainen on kaunista ja se toteutuu Kingdominossa hyvin. Saksassa Spiel des Jahresilla palkittu peli tarjoaa pienessä paketissa miellyttävän pelin, jossa riittää mukavasti pähkäiltävää erittäin yksinkertaisista säännöistä huolimatta. Kahden pelaajan kesken kannattaa ehdottomasti kokeilla muunnelmaa, jossa pelataan kaikki laatat.


Vuoden harrastajapeli -finalisti

Vuoden harrastajapeli -finalistit

7 Wonders: Duel (Antoine Bauza ja Bruno Cathala | Lautapelit.fi 2016)

7 Wonders: Duel

7 Wonders: Duel on kaksinpeliversio erittäin suositusta 7 Wonders -pelistä. Kun peli on alusta alkaen tehty kahdelle pelaajalle, se toimii paremmin kuin alkuperäisen pelin kömpelö kaksinpelitapa. Pelaajat rakentavat antiikin ihmeitä, kehittävät tiedettä ja sotivat, kuten alkuperäisessä 7 Wondersissa. Jännitystä lisäävät kolme eri tapaa voittaa: lopussa lasketaan pisteet, mutta sitä ennen pelin voi katkaista nopeasti sota- tai tiedevoitolla.

Raadin mielestä 7 Wonders: Duel on uskollinen mutta tarpeeksi erilainen sovitus alkuperäisestä 7 Wondersista kahdelle pelaajalle. Tunnelma on pysynyt, mutta kaikki toimii erittäin näppärästi. Eri voittoehdot pitävät jännitystä yllä koko ajan ja pakottavat pelaajan huomioimaan koko ajan vastapelaajan valintoja ja tälle jääviä mahdollisuuksia.

Castles of Mad King Ludwig (Ted Alspach | Competo 2016)

Castles of Mad King Ludwig

Hullu kuningas Ludvig vaatii pelaajia rakentamaan itselleen linnoja. Lopputuloksena on aina omituinen sekasotku huoneita, mutta sellaista on mielipuolten kanssa työskentely. Pelin ytimessä on hinnoittelu: jokainen pelaajista on vuorollaan rakennusmestari, jonka tehtävänä on hinnoitella tarjolla olevat huoneet siten, että muut pelaajat saa maksamaan niistä mahdollisimman kovan hinnan – rakennusmestari kun kerää rahat omaan taskuunsa. Samalla pitää pohtia huoneiden arvoa eri pelaajille, lopussa kun kuitenkin ratkaisevat pisteet.

Raadin mielestä Castles of Mad King Ludwig on hauskaa linnanrakentelua, jonka hinnoittelu nostaa erityisen kiinnostavaksi peliksi. Osa viehätyksestä on kuitenkin pelin aikana muodostuvissa mitä omituisimmissa linnoissa. Minne sijoitetaan keilarata, minne pienoisrautatie, missä on sauna ja mistä pääsee pohjattomaan kuiluun?

Dale of Merchants 2 (Sami Laakso | Snowdale Design 2016)

Dale of Merchants 2

Dale of Merchants on kotimainen pakanrakennuspeli, joka ravistelee Dominionista tuttua pakanrakennuspelien peruskaavaa tekemällä monet asiat eri tavalla. Kaikki kortit ovat myös rahaa, ostetut kortit saa suoraan käteen ja pelattavaksi seuraavalla vuorolla, eikä pelissä lasketa voittopisteitä vaan kisataan siitä, kuka saa torikojunsa pystyyn ensimmäisenä. Dale of Merchants 2 jatkaa suoraan siitä, mihin ensimmäinen osa jäi, ja lisää peliin reippaasti vaihtelua.

Raadin mielestä Dale of Merchants 2 on erinomainen paketti: se toimii itsekseen pelinä aivan yhtä hyvin kuin ensimmäinen Dale of Merchantskin, mutta yhdistettynä ykkösosaan se iskee suoraan ensimmäisen osan suurimpaan heikkouteen, eli vaihtelun vähyyteen. Olemme myös edelleen erittäin vaikuttuneita Sami Laakson kokonaisosaamisesta: pelisuunnittelu, kuvitus ja julkaisutoiminta ovat kaikki selvästi aivan erinomaisesti hallussa.

Patchwork – Tilkkutäkki (Uwe Rosenberg | Lautapelit.fi 2017)

Patchwork

Uwe Rosenberg tunnetaan isoista peleistään, mutta osaa Rosenberg tehdä pienempääkin. Patchwork – Tilkkutäkki on laattatetristä kahdelle pelaajalle. Tavoitteena on täyttää oma tilkkutäkkilauta mahdollisimman kattavasti monimutkaisen muotoisilla laatoilla. Siinä sivussa pitää huolehtia kahdesta resurssista: ajasta ja napeista. Aika vaikuttaa siihen, kuinka monta laattaa ehtii pelin aikana pelata ja kumpi pelaajista saa kulloinkin vuoron, ja napeilla maksetaan otettavat laatat.

Raadin mielestä Patchwork – Tilkkutäkki on hyvin nokkela kaksinpeli. Sen säännöt opettaa helposti, mutta siinä on monta fiksua yksityiskohtaa. Aikarata, jossa vuorossa on aina vähemmän aikaa käyttänyt pelaaja, on muistakin peleistä tuttu ja aina yhtä kiinnostava tapa jakaa vuoroja pelaajien kesken. Nappituloista huolehtiminen tuo mukavan lisän peliin. Menestyminen vaatii strategista ajattelua ja ennakointia. Tilkkutäkkiteema erottuu myös mukavasti joukosta ja tekee pelin kuvituksesta hauskan näköistä.


Vuoden peliteko -finalisti

Vuoden peliteko -finalistit

Helmet-kirjastot ja Renni Honkanen (Lautapelien tuominen kirjastoihin)

Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat tehneet oivallista työtä hankkiessaan kokoelmiinsa runsaan ja monipuolisen valikoiman laadukkaita lautapelejä. Pääkaupunkiseudulla ei juuri tarvitse pelejä ostaa voidakseen kokeilla monet viime aikojen kiinnostavimmista uutuuksista: sen kun lainaa pelit kirjastosta. Kiinnostavimmat pelit joutuu kuitenkin usein hankkimaan varauksen kautta, sillä pelit ovat osoittautuneet suosituiksi lainaajien keskuudessa.

Raati kiittää Helmet-kirjastoja ennakkoluulottomasta suhtautumisesta peleihin kirjastoaineistona ja Renni Honkasta erityisesti kirjastojen pelikokoelman hyväksi tehdystä työstä. Renni on myös pitänyt kokoelmaa näkyvillä netin lautapelipiireissä ja levittänyt hyvää viestiä ulkomaille asti BoardGameGeekissä pitämällään blogilla. Toivomme, että muut kirjastot ottavat mallia Helmet-kirjastojen hyvästä esimerkistä.

Sami Laakso (Ensiluokkainen tee-se-itse-menestys)

Sami Laakso on pitänyt suomalaisen pelisuunnittelun ja omatoimisuuden lippua korkealla Snowdale Designin ja Dale of Merchantsin nimissä. Ensimmäisen Dale of Merchantsin Kickstarter-kampanja onnistui keräämään halutun rahoituksen, kun 749 tukijaa keräsi noin 20 000 dollaria, ylittäen tavoitteen niukasti. Jotain tehtiin selvästi oikein, sillä pelin toisen osan Kickstarter-kampanja keräsi 1 793 osallistujaa ja 72 000 dollaria rahoitusta. Pelaajat ovat äänestäneet lompakoillaan: Sami Laakso on taitava tekijä.

Raadin mielestä Sami Laakso osoittaa taiturimaista osaamista sekä pelisuunnittelun, kuvituksen että Kickstarter-markkinoinnin osa-alueilla. Tällainen osaamisen keskittyminen yhteen henkilöön on maailmanlaajuisestikin harvinaislaatuista ja saa raadin odottamaan erittäin suurella mielenkiinnolla, mitä Sami Laakson seuraavasta projektista, Dawn of Peacemakers -lautapelistä, tulee.

Kalle Malmioja (Suomalaisen pelisuunnittelun näkyvyys ulkomailla)

Siinä missä Sami Laakso menestyy Kickstarterin puolella, Kalle Malmioja on menestynyt perinteisemmällä puolella. Lautapelit.fi:n julkaisema Honshū herätti ansaittua huomiota Essenin pelimessuilla vuonna 2016 ja pääsi kansainväliseen jakeluun: Lautapelit.fi on tähän mennessä saanut pelille jakelun Yhdysvaltoihin, Espanjaan, Ranskaan, Hollantiin, Puolaan, Saksaan ja Italiaan. Peli pääsi myös ehdolle BoardGameGeekin Golden Geek -palkintojen korttipelien sarjassa.

Raati on seurannut Kalle Malmiojan pitkäjänteistä työtä prototyyppien parissa ja ilahtuneena näkee sen tuottavan nyt tulosta. Arvostamme myös suuresti Kallen panosta suomalaisen pelisuunnittelun kehittämiseen esimerkiksi Lautapelioppaaseen kirjoitetun vuoden kestäneen pelisuunnittelua käsittelevän artikkelisarjan muodossa.


Tuomaristo

Palkinnon tuomaristo koostuu suomalaisista lautapelibloggaajista ja -vloggaajista. Tuomaristo voi kutsua joukkoonsa uusia jäseniä mielensä mukaan.

Vuonna 2017 tuomaristoon kuuluivat:

Raadin puheenjohtajana toimi vuonna 2017 Mikko Saari.

Lisätietoja palkinnosta antavat:

  • Mikko Saari (Tampere) / 041-4690914 / mikko@lautapeliopas.fi
  • Kai Saarto (Turku) / 050-5249013 / kai.saarto@gmail.com
  • Joonas Konstig (Espoo) / konstigblog@gmail.com
  • Miira Hartemo (Vantaa) / miira_auroora@hotmail.com
  • Tero Hyötyläinen (Vantaa) / 040-3446875 / tero.hyotylainen@gmail.com
  • Kristian Pesti (Helsinki) / kristian@poydalla.net