Pelaajien valinta 2019

Vuoden perhepeli 2019

Vuoden perhepeli 2019

Copenhagen (Asger Harding Granerud, Daniel Skjold Pedersen | Lautapelit.fi 2019)

Copenhagenin kansi

Kööpenhaminan Nyhavnin värikkäät talot ovat innoittaneet tanskalaista suunnittelijakaksikkoa luomaan pelin, jossa pelaajat saavat rakentaa oman julkisivunsa. Laattoja pelataan käyttämällä pöydältä kerättäviä kortteja ja rivien ja sarakkeiden täyttäminen tuo pisteitä. Menestyminen vaatii erityisesti vaakunoista aktivoituvien bonuslaattojen tehokasta käyttämistä.

Raadin mielestä Copenhagen on mukavan yksinkertainen ja selkeä peli, jossa on kuitenkin strategista syvyyttä enemmän kuin ensipeliltä vaikuttaisi. Suosittelemme pelaamaan ainakin muutaman kerran, pelin syvemmät hienoudet paljastuvat, kun bonuslaattoja oppii käyttämään tehokkaammin.


Vuoden harrastajapeli 2019

Vuoden harrastajapeli 2019

Terraforming Mars (Jacob Fryxelius | Lautapelit.fi 2019)

Terraforming Marsin kansiVuonna 2016 englanniksi ilmestynyt Terraforming Mars on ollut peliharrastajien suursuosikkeja julkaisustaan asti. Marsin maankaltaistaminen on kiehtova aihe ja Terraforming Mars tarjoaa pelaajille kiinnostavaa koneistonrakentamista ja paljon erilaisia mahdollisuuksia maankaltaistamiseen. Monet koneistonrakennuspelit loppuvat nopeasti, Terraforming Mars kestää pidempään, joten rakentamistaan koneistoista saa nauttia kunnolla.

Raadin mielestä Terraforming Mars on kehujensa arvoinen ja Lautapelit.fi:ltä oli melkoinen kulttuuriteko julkaista yksi viime vuosien kuumimmista strategiapeleistä suomeksi. Nyt suosikkipeli on entistä helpommin suomalaisten pelaajien ulottuvilla.


Vuoden peliteko 2019

Vuoden peliteko 2019

20-vuotias Suomen lautapeliseura ry

Suomen lautapeliseura ryVuoden peliteko myönnetään Suomen lautapeliseuralle, joka viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. Seura on tehnyt pitkäjänteistä työtä lautapeliharrastuksen edistämiseksi Suomessa. Sen vuosittainen päätapahtuma Lautapelaamaan kerää vuosittain satoja osallistujia lautapelien pariin. Lisäksi seura järjestää lautapelitoimintaa muissa tapahtumissa, ylläpitää lautapeliaiheista keskustelufoorumia, kokoaa mittavaa lautapelikirjastoa, organisoi pelien SM-turnauksia ja suomalaista edustusta kansainvälisiin turnauksiin ja toimii monin tavoin lautapeliharrastuksen edistämiseksi Suomessa.

Raati kiittääkin Suomen lautapeliseuraa suomalaisen peliharrastuksen kehittämisen hyväksi tehdystä työstä ja kannustaa suomalaisia lautapeliharrastajia liittymään Suomen lautapeliseuran jäseniksi ja mahdollisuuksien mukaan osallistumaan seuraan toimintaan, jotta työtä lautapeliharrastuksen hyväksi voidaan jatkaa ja laajentaa.


Vuoden perhepeli finalisti 2019Vuoden perhepeli -finalistit

The Mind (Wolfgang Warsch | Lautapelit.fi 2018)

The Mindin kansi

Vuoden 2018 puhutuimpiin peleihin kuuluva The Mind on hyvin yksinkertainen peli. Pelaajat saavat numerokortteja, jotka on pelattava pöytään yksi kerrallaan kasvavassa numerojärjestyksessä. Kuulostaako helpolta? Yksi pieni juttu vain: ette saa keskustella tai muuten viestiä korteistanne millään lailla. The Mind jakaa mielipiteitä, mutta ainakaan peli ei jätä kylmäksi.

Raadin mielestä The Mind on kaikessa yksinkertaisuudessaan lumoava. Peli tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen, joka toimii hyvin monenlaisille yleisöille. Tämä on peli, joka on aina ilo esitellä uudelle porukalle ja nähdä, millainen on vastaanotto.

Pearls (Christian Fiore, Knut Happel | Lautapelit.fi 2019)

Pearlsin kansi

Helmenkalastus on helppoa! Pearls on yksinkertainen koko perheen korttipeli, jossa haalitaan erilaisia helmiä pöydältä, kunnes kädessä on riittävän iso setti pisteytettäväksi. Pienet helmet tuntuvat heikommilta kuin arvokkaammat isot helmet, mutta niiden arvo tulee selväksi, kun saa pisteytettyä kerralla isomman läjän pikkuhelmiä ja saa palkinnoksi tukevat bonuspisteet. Pearlsin juju on yksinkertainen, mutta toisinaan muuta ei tarvita.

Raadin mielestä Pearls on mukavan yksinkertainen peli, sopivaa ajanvietettä mökkipelinä tai helposti mukana kulkevana käsilaukkupelinä. Pieneen boksiin on pakattu vetävä, helposti lähestyttävä peli, jonka selkeä koukku on kuitenkin toimiva ja kiinnostava.

Planet (Urtis Šulinskas | Lautapelit.fi 2019)

Planetin kansi

Nyt on kolmiulotteiselle hahmotuskyvylle kysyntää! Planetissa rakennetaan omaa planeettaa kiinnittämällä magneettisia laattoja kaksitoistatahokkaan sivuille. Laatoilla on erilaisia maastoja, joista rakentuu isompia kokonaisuuksia, jotka sitten määrittävät sen, kuka voittaa himoitut eläimet omalle planeetalleen. Kun planeetat ovat valmiit ja eläimillä asutetut, kaikista eloisimman planeetan luonut vie voiton.

Raadin mielestä Planet tekee upean ensivaikutelman: pelissä on vahva vau-efekti. Kolmiulotteiset planeetat herättävät huomiota takuuvarmasti ja houkuttelevat kokeilemaan peliä. Pinnan alta löytyy tiukka strategiapeli, jossa pitää analysoida tarkkaan, miten planeettaansa rakentaa.

Welcome to…  (Benoit Turpin | Lautapelit.fi 2019)

Welcome To...:n kansi

Pelaajat rakentavat kilpaa 1950-luvun amerikkalaisia unelmalähiöitään. Kaikki saavat samat mahdollisuudet, mutta kuka saa rakennettua parhaimman lähiön? Pelaajien on kaavoitettava asuntoja, suunniteltava puistoja, rakennettava uima-altaita ja muodostettava taloyhtiöitä. Menestys vaatii paitsi hyvää pelisilmää ja ennakointia, myös ripauksen riskinottoa ja hyvää tuuria sen suhteen, miten tarjolle tulevat mahdollisuudet osuvat omien valintojen kanssa yksiin.

Raadin mielestä Welcome To… on mainio lisäys kupongintäyttöpelien maailmaan. Harvassa kupongintäyttöpelissä teema on näin vahvasti läsnä, toteutus on viimeisen päälle tyylikäs ja ihannoidun amerikkalaisen 1950-luvun hengessä tehty. Itse kupongintäytössä on sopivasti haastetta ja kehittymisen varaa, jotta peli pysyy mielenkiintoisena.


Vuoden harrastajapeli -finalisti

Vuoden harrastajapeli -finalistit

Amul (Remo Conzadori, Stefano Negro | Lautapelit.fi 2019)

Amulin kansiAmulin kaupunki oli muinaisella Silkkitielle keskeinen kauppapaikka. Siitä muistuttaa Lautapelit.fi:n kiehtova strategiapeli, jonka mielenkiintoisin ominaisuus on sen pelaajamäärä: 3–8 pelaajaa on harvoin nähty lukema strategiapelin kyljessä. Mikä parasta, peli toimii koko tällä skaalalla, eikä pelin kestokaan juuri veny pidemmillä pelaajamäärillä, kiitos pääosin yhtä aikaa tapahtuvan pelaamisen.

Raadin mielestä Amul on poikkeuksellisen hyvä kevyt strategiapeli pelaajamääräskaalansa yläpäässä: harvassa ovat tunnissa tai alle pelattavat mielenkiintoiset strategiapelit, jotka toimivat 6–8 pelaajalla. Amulin pelimekaniikka tarjoaa mukavasti pähkäiltävää käsi- ja pöytäkorttien pelaamisen välillä ja settienkeräily on tässäkin tapauksessa yksinkertaisen toimiva pelimekaniikka.

Azul: Stained Glass of Sintra (Michael Kiesling | Asmodee Nordics 2019)

Azul: Stained Glass of Sintran kansi

Viime vuoden Pelaajien valinnan perhepelisarjan voittaja Azul sai jatkoa. Azulejos-kaakelit lasimaalauksiin vaihtanut Azul: Stained Glass of Sintra on yhtä aikaa tuttu ja vieras. Peruskuviot ovat Azulista tutut: kerää laattoja, yritä täyttää omaa lautaa laatoilla ja vältä miinuspisteitä. Sintrassa on kuitenkin jotain ihan omaakin, joka tekee siitä mielenkiintoisen pelin riippumatta siitä, mitä alkuperäisestä Azulista ajattelee.

Raadin mielestä Azul: Stained Glass of Sintra on sen verran alkuperäistä Azulia haastavampi peli, että sen paikka on tänä vuonna harrastajapelisarjassa. Sintra vaatii useamman pelikerran, ennen kuin sen hienoudet alkavat aueta, mutta se palkitsee paneutuvan pelaajan mahdollisuuksilla nokkeliin siirtoihin.

Dawn of Peacemakers (Sami Laakso | Snowdale Design 2018)

Dawn of Peacemakersin kansiSuomalaisin voimin tehty Dawn of Peacemakers on kampanjapeli, joka vie pelaajat 12 skenaarion mittaiselle seikkailulle keskelle ympärillä riehuvaa sotaa. Pelaajat eivät ole sotivien osapuolten puolella, vaan pyrkivät jokaisessa taistelussa hillitsemään osapuolten sotimisintoa ja saamaan nämä luopumaan taistelusta. Skenaarioiden lopputulos vaikuttaa seuraavaan skenaarioon ja osalla tapahtumista on vieläkin kauaskantoisempia vaikutuksia.

Raadin mielestä Dawn of Peacemakers on upeaa työtä Sami Laaksolta: kuvitus ja pelisuunnittelu ovat kansainvälistä tasoa. Suomalaiset tunnetaan maailmalla rauhantyöstä ja pelin rauhanomainen teema erottuu mukavasti joukosta – vaikka välillä rauhaa edistetäänkin aika rumin keinoin.

Decrypto (Thomas Dagenais-Lespérance | Asmodee Nordics 2019)

Decrypton kansiPeliharrastajan sanapeli – siinä Decrypto lyhyesti. Pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, joista kummallakin on neljä sanaa. Pelaajien on vuorollaan viestittävä joukkueensa jäsenille kolme sanaa, mutta myös vastapuoli kuulee vihjeet. Tehtävänä on siis keksiä sellaiset vihjeet, joista oma puoli keksii mistä on kyse, mutta vastapuoli jää raapimaan päätään. Vihjeiden kasaantuessa kierros kierrokselta hyvien vihjeiden keksiminen käy aina vain vaikeammaksi.

Raadin mielestä Decrypto on herkullinen sanapeli, jossa hyvien vihjeiden keksiminen on ihanan vaikeaa. Se tuo mieleen aikaisemman sanapelihitin Codenamesin, mutta on peliharrastajan näkökulmasta vieläkin kiinnostavampi haaste.


Tuomaristo

Palkinnon tuomaristo koostuu suomalaisista lautapelibloggaajista ja -vloggaajista. Tuomaristo voi kutsua joukkoonsa uusia jäseniä mielensä mukaan.

Vuonna 2019 tuomaristoon kuuluivat:

Raadin puheenjohtajana toimi vuonna 2019 Annika Saarto.

Lisätietoja palkinnosta antavat:

  • Kai Saarto (Turku) / 050-5249013 / kai.saarto@gmail.com
  • Joonas Konstig (Espoo) / konstigblog@gmail.com
  • Miira Hartemo (Vantaa) / miira_auroora@hotmail.com
  • Tero Hyötyläinen (Vantaa) / 040-3446875 / tero.hyotylainen@gmail.com